Willem Tolsma is vanaf 2009 mijn collega, toen ik samen met Sipke Plat mezelf via mijn Exciting Genes verhuurde aan Reproplus.

Als adviseur, website beheerder en vrijwillige foto vastlegger van Repro evenementen zoals de Repro Robot dagen en de vele Holstein keuringen in Nederland en Duitsland en vooral ook van de vele reizen naar Beieren. Naar de Fleckvieh koeien.

Voor Stef Beunk maakte ik ook vaak vrijwillige fotoverslagen. Zonder foto’s en films geen bewijs immers. Dat klinkt een beetje streng. Zonder foto’s films gaan veel dierbare herinneringen in rook op.

Historische Fleckvieh reis in 2013. Samenwerking met Bayer Genetik en Reproplus

Na mijn Huishoudkunde verhaal en de Vera en Zalen Schaaf bezoeken vond ik dat ik wat nuttigs moest leren ook weer zonder dat ik Wiskunde nodig had. Ik zei tegen Dyta die toen al met haar HBOJ aan de slag was met gehandicapten in Franeker, bij Partoer. Een perfecte baan, ze begeleidde mensen met syndr van Down bij een winkelproject in de prachtige Dijkstraat.

Dus ik was nogal een nutteloos geval zo naast mijn ijverige Dyta. Die voor de grap de kunstacademie bezocht. Vredeman de Vries zo uit mijn hoofd en dus kilometers verder opgeschoten was in het leven dan ik. Niet dat dat een probleem opleverde. Verre van. We konden de huur betalen en verder was het leven heel goed voor ons.

Dus naar Groningen op de motor van mijn broer met een blote dame op de tank. Yamaha shopper. Met rugsteun. Handig zo’n motor rijbewijs, in vier lessen gehaald, meer geld was er niet voor.

We woonden op Eewal 68 B. Naast de strohoed en de bekendste pornoshop in Leeuwarden plus kranten- en sigaretten zaak.

We kochten daar steevast de dikke Volkskrant op Zaterdag. Ik was een echte Volkskrant fan. Uiteindelijk afgestudeerd met een 9.3 en een scriptie over Ecologische landbouw. Samen met 2 medestudenten konden we afstuderen op de hogere landbouwschool op mijn favoriete onderwerp toen al: Ecologische landbouw. De scriptie was een verslag van een door ons gemaakte enquête over de presentatie van de bio producten in de Biologische winkels. Dat was toen nog een beetje boel amateuristisch. En wij brachten de knelpunten via vragen in beeld. Een gouden tijd ook toen. Voeding en Dietetiek bracht me precies de drie onderwerpen waar ik altijd in geïnteresseerd ben geweest: en hoe ouder hoe meer. Leeftijd is in tegenstelling tot allerlei lamme en duffe analyses een zegen als het goed is. Elke dag volgas van alles opnemen en er meteen wat mee doen is mijn opvatting. Geen seconde saai wauwelen en jammeren. Als iets fout zit: wat dan ook maar: actie. Geen gejank en gezeur. Doe er wat aan. Bel een minister op als je het ergens niet mee eens bent. App of mail die boel plat. En jank niet. Maar heb altijd alle feiten paraat en onderbouw alles met keihard bewijs anders ben je mijn tijd niet waard. Helaas.

NOGMAALS zeer bepalend voor veel Reproplus mensen en hun klanten was de FLECKVIEH REIS 2013. Een fotoverslag van een spraakmakende reis. Hele beste koeien, prachtige familie bedrijven in Beieren met de vrouw die vaak het melken deed en de vaak ietwat buikige boer die alle lof en eer over zijn beste Fleckvieh koeien in ontvangst nam.

Overigens heel veel uitzonderingen op die regel bij de familie Dold en vele andere fanatieke boerinnen die geen last hebben van showdrang en vaak alle kengetallen kennen, bizar veel werk doen, alle koeien individueel kennen en nooit zeuren en opscheppen. Maar dat terzijde. Vrouwen zijn vaak de beste managers op boerenbedrijven. Dat is altijd mijn mening geweest. En ja uitzonderingen zijn er altijd. Finland staat er overigens bekend om zoals u vast wel weet

Zoals te lezen in de vorige items ga ik voor het eerst sins 2009 de boer weer op ook voor mezelf. Met mijn WWW Fleckvieh stieren in een verder bijna niet veranderde samenwerking met Reproplus en Masterrind Holland van Sietze Akkerman. Check hiervoor het item van eergisteren.

En nu terug naar Willem Fan Batsum Tolsma.

FAN BATSUM ELDORADO WANSWERD WILLEM 50 JIER

Enkele scnenes met stro
Intieme beelden met wijlen Gerrit. De meest gemiste man in Wanswerd nen omstreken

Willen en ik delen een muzikaal verleden zonder dat we dat van mekaar wisten. Zelf was ik een groot liefhebber van The Gun Club, the Ramones (2 keer gezien, Oosterpoort en tijdens het legendarische concert in Sneek. Donder en bliksem en The Ramones. Mooier wordt het nooit weer.

Met Dyta ben ik naar The Ramones geweest in de Oosterpoort. Ze is niet super groot dus ik zei: je moet ze goed zien, helemaal vooraan dus. Dat was een gouden tip. Dyta is me nog steeds dankbaar. Bijna kapot gedrukt en totaal doof weer naar huis.

Dat was de tijd zonder oordopjes. Een echte kerel stond met zijn kop in de speakers (ook ik hoewel ik verre van stoer ben)

Mijn broer was in de melkstal de volgende ochtend. Ik zou even helpen zodat hij de koeien kon voeren . Mijn vader had een tennisarm, dus was even uit de melkroutine.

Doe jij de de melkmachine aan zei ik. Staat al aan zei mijn broer. Totaal doof. The Ramones speelden natuurlijk volgas en ik stond vooraan met Dyta.

Bizar goed optreden. Niemand stond mooier op een podium net een microfoon dan Joey Ramone

Setlist. Donder en bliksem,. Klaas en ik waren erbij.

Een van de geinige acties was dat een akelig vervelende stagediver compleet op zijn bek ging toen de diehard punkers een stapje opzij deden na zijn zoveelste lompe duik. Bams. Op de bek. Laatste keer was dat.

VERA in Groningen was the place to be. Samen met mijn maat van het Lienward College. Ik had me opgegeven voor een studie aan de Ubbo Emmius. Wiskunde vond ik niet leuk. Biologie en scheikunde wel. Dus gekozen voor de logische combi aan de Ubbo: Biologie en huishoudkunde.

De eerste les na een intensieve en vooral interessante Keiweek in Groningen was de introductie les HUISHOUDKUNDE.

De mevrouw begon als eerste over de ins en outs over de stofzuiger. Ik heb halverwege de les verlaten. En de opleiding. Zonder dat mijn ouders van mijn stoppen op de hoogte waren overigens.

Klaas (punk)maat op het atheneum vanaf de eersteklas, in 2 atheneum is Klaas 66 keer uit de klas gestuurd of vrijwillig vertrokken, ik had het record met 67 x, Klaas was ziek op de laatste schooldag. Makkie dus. Confetti gekocht voor mezelf derhalve ter viering van dit heuglijke feit en onder de les Duits van Schaafsma smeet ik dat spul de lucht etc, waarna ik niet afwachtte tot de strenge uitzetting door Schaafsma, ik verliet de les vrijwillig. Kampioen eruitgetrapt worden dus. 67 keer deruit. Twee atheneum. Nog niet echte oud besef ik nu wel es.

In het begin van dat tweede schooljaar kwam het idool van Klaas en mij, Herman Brood in de Prinsentuin. Spijbelen dus.

Naast de Ramones en later Bruce Springsteen in 2016 is dat de top drie favoriete concerten ooit wat mij betreft. The Gunclub met wijlen Jeffrey Lee Pierce op 4.

SPRINGSTEEN 2016 MALIEVELD 45 minuten Live opnames met mijn Galaxy S6 Edge.

Prachtig concert met Jungleland onder andere. Bloedmooi uitgevoerd.

Miley Cyrus, beter wordt het nooit weer. Elvis, Emmylou Harris, Gram Parsons Jeffrey Lee Pierce, Joey Ramone, Herman Brood, Alle mannen van de Golden Earring. En er is nog een heel rijtje. Zal me der even over buigen de komende dagen. Dyta en ik gaan maar Texel dus wel even tijd voor.

Miley is de beste. Naast Elvis. Op gedeeld 1


SPIJBELEN OF BETER DE KLAS UITLOPEN, NAAR PLATENZAAK DE PUT. MOOIE HOKJE AAN HET EINDE VAN DE ZAAK. HENGSTENBAL WEER LUISTEREN. WOBBE VAN SEIJEN VOND HET HELEMAAL PRIMA.
Klaas en ik dus. Zie nu dat het 1978 was, 1964 ben ik geboren, 14 jaar oud derhalve.

Feestje alleen gevierd, zoveel fans had ik niet. Een paar medestanders hadden we, waaronder Erik. Erik moest altijd gigantisch lachen en Klaas en ik wisten dat we goed zaten met een actie zoals bijvoorbeeld het vragen om een pen aan de Wiskunde lerares Konjer. Waarvoor we haar dan dankten, de pen vervolgens met een soepele knikbeweging verwoestten. Lieve mw Konjer kreeg die pen dan wel meteen terug. Dat wel. En dan wisten Klaas en ik dat we de les maar beter konden verlaten. Overigens konden we heel goed opschieten met Mw Konjer. Zonder wrijving geen glans. Een relatie moet hier tegen bestand zijn vonden we alledrie toch ook wel

WILLEM en ik hadden dus een totaal parallel muziek- en punkleven. En dat schept een band.

Klaas en ik hadden een magnefieke kamer in de Turftorenstraat in Groningen. Dus we zeiden: nicht uber prassen. We zitten hier perfect. Kamer werd betaald natuurlijk. Soms moet je profiteren van je ouders die het allerbeste met je voor hebben en er blind vanuit gaan dat je je verstand gebruikt.

Dat was ook zo: een heel jaar naar Vera, de Menza. Heerlijk eten voor een prikje. Nu ja vul maar in.

Eens met Klaas en deze verhalen vormen slechts een hele kleine greep uit ons gezamenlijk verleden

Deze lange aanloop is nog steeds in het teken van mijn gezamenlijke muziekverleden met Fan Batsum man Willem Tolsma.

Willem ging net als ik vaak naar Zalen Schaaf. We luisterswn altijd naar Wim T Schippers en Wilhelmina K , Bram van Splunteren en Fons Dellen. Muziekkrant Oor las ik van voor tot achteren.

The Butthole Surfers was een hoogtepunt in Vera. Legendarisch concert waarbij de zanger iemand voor in het publiek op zijn muil ramde zonder enige aanleiding. Ze gooiden meestal ook even een paar liter verf het publiek in.

Uniek optreden. Klaas en ik stonden op tafels aan de zijkant. We wisten namelijk natuurlijk dat dit een Butthole Surfers specialiteit was. We hadden geen trek in verf op de favo T shirts. Zo’n eventuele klap op de bek was niet de reden om niet vooraan te staan.

Geweest. Samen met Klaas.

EN DAN NU NAAR DE MIDDAG OP STAP MET REPROPLUS MAN WILLEM NAAR veehouders Kaastra, Westra, Johan van der Kooi en Attje en Willem en Lieuwe Klaas Hiemstra.

Vier typische Reproplus bedrijven: het ene bedrijf met 70 koeien , totaal tevreden boeren met heel erg best vee en grotere bedrijven. Een gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn zonder uitzondering allemachtig tevreden over de beslissing om in te kruisen. De een met Fleckvieh en Brown Swiss, witrik en Jersey noem maar op.

Mixen met rassen werkt perfect voor de boer en de koe. Moeiteloos produceren. Gezond en fris aan de bak.

WILHELMUSSEN BIJ JOHAN van der Kooi

De lichtbonte WP vaars geeft 41 kg en is de hoogste vaars. Een oudere WP geeft ruim 13000 liter en staat 132 plus. Alle Wilhelmussen stampen vierkant door de stal.

STERKER NOG: ik vraag geregeld: zien jullie als verkopers van Wilhelmus sperma wel es een Wilhelmus met slechte poten? Nog nooit eentje doorgekregen. U mag me mailen of appen als u der eentje bezit met slechte poten. Foto’s en films meesturen aub

Hele beste Brown Swiss dieren. Ferdis bij de Fam Hiemstra waren bijzonder best.

Een andere Stalfavoriet met een subliem uier
Lieuwe Klaas, Willem, Willem Hiemstra
Mooie kleuren
Rurex dochters hebben net de Wolfgang dtrs een chocolade bruine kleur. Rurexen worden boeren ook blij van
Rau dochter. Een perfecte koe. Hier mankeert NIKS aan.

Een Holstein man of vrouw zal wellicht denken die geeft niks met die dikke reet. Ze is een van de hoogste producentes op dit prachtige bedrijf van Attje en Willem en Lieuwe Klaas Hiemstra.

VERS VAN DE PERS: 1 DAG VERS. FOTO KREEG IK VAN Lieuwe Klaas Hiemstra.

Bij Kaastra en zoon:

Van 15 rietjes Wolfgang werden de meeste koeien drachtig en kwamen er 6 dochters op dit prachtige bedrijf. 70 koeien melken met plezier in een magnefieke omgeving. Witkoppen zijn de favorieten. De Wolfgangs zijn uniform bijzonder best bij de Kaastra’s

We gaan later een uitgebreide fotoreportage maken als de koeien weiden. Nu even wat plaatjes voor het idee

BIJ EDDY en HENDRIK WESTRA IN BURGUM

Een Wolfgang tweedekalfs dochter. Veel beter hoeft het niet denk ik
Hendrik, Eddy en Willem

Later alle beste Wolven op de foto in het land. De Westras gaan Wolfgang nu echt massaal inzetten. Dat hoeft niet van mij. Het mag wel.

Naar Texel. Met Mayke en Dyta. Na alle Wolven-en Willemacties deze laatste dagen. Kop door den wind:

Op pad met Willem Tolsma van Reproplus WLN en van de legendarische boeren punkband Fan Batsum /Springsteen 2016, Malieveld/The Ramones en meer